Избирателната активност на референдума в Каталуния е надхвърлила 50% според

...
 Избирателната активност на референдума в Каталуния е надхвърлила 50% според
Коментари Харесай

Сблъсъци и насилие белязаха вота за независимост на Каталуния

 Избирателната интензивност на референдума в Каталуния е надхвърлила 50% съгласно районните управляващи, съобщи ТАСС. Същевременно испанската полиция разруши вратите на изборни секции и изтегли протестиращи за косите, като се нахвърли върху някои с палки и стреля с гумени патрони, до момента в който Каталуния се пробва да организира своя референдум за самостоятелност, който не беше утвърден от управляващите, написа Bloomberg.

Въпреки актовете на принуждение от страна на органите на реда против мирните стачкуващи, гласуването на доста места в Североизточна Испания стартира в 9 ч. сутринта локално време. Каталунското държавно управление съобщи, че 73% от изборните секции са отворени.

Каталунският президент Карлес Пучдемон съобщи, че репресиите са били “неоправдани ” и разясни, че е безконтролно и прекалено е употребявано принуждение. 

“Всичко това не съумя да потуши желанието на каталунците да гласоподават и да решат свободно бъдещето си, само че оказа помощ да си отговорим на всички въпроси, за които би трябвало да помислим през днешния ден ”, изясни той в една от секциите, намираща се наоколо до Жирона, и която беше атакувана от Гражданската армия. “Днес испанската страна загуби ”. 

Не е ясно по кое време и в действителност дали ще бъдат оповестени резултатите. Не са планувани екзитполове, въпреки че тези, които ще гласоподават, евентуално ще са най-вече от лагера, обявяващ се за самостоятелност.

Последното изследване на каталунското държавно управление от юли тази година, сподели, че съгласно 35% от жителите районът би трябвало да стане самостоятелен.

Преди вота испанският министър председател Мариано Рахой изпрати хиляди служители на реда от региони отвън Каталуния, които да поддържат публичния ред, до момента в който не беше ясно какъв ще е задължението на локалната полиция. Прокурорите ще подхващат дейности против каталунската полиция поради отхвърли ѝ да спре гласуването, писа El Pais.
  По публикацията работи: Елена Кирилова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР